Eмисия новини
от 19.00 часа

Режисьорът Любен Морчев: Трудно се работеше през социализма

Кадър от филма "Златният век"
Снимка: БНТ

Режисьорът Любен Морчев е професионалист от висока класа. Той е възпитаник на Боян Дановски във ВИТИЗ, работил е дълго време като театрален режисьор в провинцията, в „Трудов фронт“ и като асистент на проф. Филип Филипов в Народния театър.

Бил е ръководител на телевизионния театър точно по времето през 1984 година, когато започва да снима сериала „Златният век“ – филм за един много важен за България исторически период - времето на Симеон. Филмът е част от художествените събития, с които страната ознаменува своята 1300 годишнина. Лентата започва с голям успех, но след третата и четвъртата серия неясно защо срещу него започва злостна атака.

Над филма е наложена пълна забрана. Махат Морчев от шеф на Телевизионния театър и го преназначават на възможно най-ниската режисьорска категория в телевизията. Режисьорът напуска България след промените и заживява във Франция. За работата на Любен Морчев като режисьор у нас и в Париж и за причините да бъде спрян навремето „Златният век“ чуйте повече във файла.


Още от
Логото на Батман украси фасадата на Националния музей на изкуствата на Каталуния в Барселона.

Батман стана на 80 години

публикувано на 22.09.19 в 17:09

Ловци на човеци

публикувано на 22.09.19 в 10:25

За дупките, алегорията и истината

публикувано на 22.09.19 в 08:45