Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Любен Морчев: Трудно се работеше през социализма

Кадър от филма "Златният век"
Снимка: БНТ

Режисьорът Любен Морчев е професионалист от висока класа. Той е възпитаник на Боян Дановски във ВИТИЗ, работил е дълго време като театрален режисьор в провинцията, в „Трудов фронт“ и като асистент на проф. Филип Филипов в Народния театър.

Бил е ръководител на телевизионния театър точно по времето през 1984 година, когато започва да снима сериала „Златният век“ – филм за един много важен за България исторически период - времето на Симеон. Филмът е част от художествените събития, с които страната ознаменува своята 1300 годишнина. Лентата започва с голям успех, но след третата и четвъртата серия неясно защо срещу него започва злостна атака.

Над филма е наложена пълна забрана. Махат Морчев от шеф на Телевизионния театър и го преназначават на възможно най-ниската режисьорска категория в телевизията. Режисьорът напуска България след промените и заживява във Франция. За работата на Любен Морчев като режисьор у нас и в Париж и за причините да бъде спрян навремето „Златният век“ чуйте повече във файла.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна