Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската Демократическа партия официално поиска коалиция с „Пет звезди“

Никола Дзингарети
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два дни след като италианското правителство рухна, лидерът на лявоцентристката Демократическа партия поиска от президента да опита да постигне сделка с едната от досега управлявалите две партии – антисистемното движение „Пет звезди“, предаде Би Би Си.

Никола Дзингарети заяви, че Италия се нуждае от „повратно правителство“, което да е алтернатива на десницата, но не и правителство на всяка цена.

Президентът Серджо Матарела иска коалиционна сделка идните дни.

В противен случай Италия е изправена пред нови избори.

Във вторник премиерът Джузепе Конте хвърли драматично оставката си, след като отправи остри критики към Матео Салвини - лидера на крайнодясната „Лига“, която от около година управляваше заедно с „Пет звезди“.

Ако успеят да се споразумеят за кабинета Демократическата партия и „Пет звезди“, Салвини ще остане извън властта. Той иска да избегне този варианти настоява за нови избори, тъй като „Лига“ води в проучванията. По този начин той се надява да стане премиер.

По-рано днес на среща с президента Силвио Берлускони, чиято „Форца Италия“ в момента е четвърта политическа сила в парламента, също настоя за предсрочни избори. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна