Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Държавата да проучи внимателно инвеститорите в АЕЦ „Белене“

4
Снимка: Кети Тренчева

Тревожен е фактът, че при тежки инциденти в планината вече не може да се разчита на хеликоптерите, които бяха ангажирани от БЧК. Нужно е да осигурим въздушна спешна помощ в цялата страна. Това заяви на хижа „Вихрен“ президентът Румен Радев, който заедно със планински водачи и спасители направи преход през седловината „Кончето“ и лично монтира дарената от него аптечка на едноименния заслон.

Държавният глава коментира и актуалните теми за инвестиционния интерес към изграждане на АЕЦ „Белене“ и оставката на началника на НСО.

Групата от планински водачи, спасители и доброволци, в която беше държавният глава, пристигна около 17 часа до крайната точка на прехода. Впечатленията на президента от голямата дарителска кампания за възстановяване на заслона „Кончето“, в която участваха стотици доброволци и дарители: „Сърцати хора, невероятни хора – и алпинистите, и планинските водачи, които на гръб са пренесли целия този материал, за да може този заслон да спасява човешки животи“.

Не можем да оставим планинското спасяване без хеликоптери, категоричен беше Радев.

Държавният глава коментира и големият инвестиционен интерес към изграждане на втора атомна централа у нас, като призова държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове.

„Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката“, каза още държавният глава. Според него най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата.

А по повод оставката на началника на НСО Генерал Данчо Дяков президентът изрази личната си оценка:

„Това е един изключително стойностен и офицер, и професионалист, и човек. Вложи много усилия за усъвършенстване дейността на службата, за освобождаване от несвойствени дейности“.

Радев припомни, че ген. Дяков е внесъл молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени