Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Вашингтон си размениха обвинения за нова надпревара във въоръжаването

Снимка: БТА

Русия и Съединените щати си размениха обвинения, че допринасят за нова надпревара във въоръжаването. Това стана по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес. Вашингтон освен това поиска Пекин да бъде включен в евентуални бъдещи преговори, целящи ограничаване на ракетните тестове.

 „На 2 август тази година станахме свидетели на тъжно, но важно събитие. Съединените щати се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. В много отношения този пакт беше важен за гарантиране на регионалната и глобалната архитектура на сигурност“, каза постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски  на извънредното заседание на Съвета, поискано от Москва.

Според него, Америка е готова за надпревара във въоръжаването с изпитанието си на 18 август на ракета със среден обсег: 
„Осъзнавате ли, че заради геополитическите амбиции на Съединените щати всички ние сме на една крачка от ядрена надпревара, която не може да бъде контролирана или регулирана по никакъв начин? Ние сме сериозно загрижени за тази перспектива“, добави Полянски, както и изтъкна, че Русия е готова на сериозен диалог за контрол на въоръженията, а също и изрази учудване от възприетата от европейците позиция, толерираща американските действия.

„По-рано този месец и след шест години на американска дипломация с цел връщане на Русия към спазване на Договора, в отговор Съединените щати се оттеглиха от него. Ние няма да останем страна по споразумение, което умишлено се нарушава от Русия - действие, с което европейските ни съюзници от НАТО се съгласиха и затова изцяло ни подкрепиха“, отговори американският колега на Полянски - Джонатан Коен, както и подчерта, че Вашингтон няма да стои със скръстени ръце, докато Пекин и Москва продължават да разработват нови оръжия.

„Русия и Китай искат един свят, в който Съединените щати да проявяват сдържаност, докато тези две държави продължават да трупат оръжия - неспирно и безочливо“, каза още Коен, според когото американските опити за развиване на конвенционален сухопътен капацитет не са нито провокативни, нито дестабилизиращи.

В изявлението си пред  Съвета за сигурност на ООН, той засегна и „тайнствената експлозия с ядрен характер на руска подводница“ от 8 август, както и попита  „Каква е била тестваната система?“.

Коен също така увери, че страната му остава на разположение за ефикасен и проверяем контрол на въоръженията, включващ Русия и Китай.
„Днес на американска земя няма ракети със среден обсег! В контраст Русия са разработили и внедрили батальони с такива ракети, а Китай притежава приблизително 2 хиляди ракети, които биха били забранени по силата на Договора, ако Пекин беше страна по него“.

Оръжията на Китай са отбранителни и не представляват заплаха за никого, подчерта китайският постоянен представител Чжан Цзюн, както и изтъкна, че Пекин е против 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна