Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването на виадукта на АМ „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

| обновено на 23.08.19 в 13:56

Четири месеца ще продължат ремонтите и възстановяването на виадукта от АМ „Струма“ при Дупница, пострадал от пожара на 13 август, каза управителят на агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, който инспектира хода на почистването на терена под моста. Ремонтите ще започнат най-скоро, след почистването и ще струва по предварителни разчети  милион и 860 хиляди лева, добави той. Движението обаче няма да бъде спряно през цялото време на ремонта, увери Георги Терзийски.

Попитан дали през тези четири месеца участъкът от автомагистралата между Дупница и Бобошево ще е спряно, Терзийски каза:

„Пострадали са 13 колони, три греди и два еркера като още веднъж подчертавам под платното посока София имаме много обнадеждаващи резултати от пробите, че товароносимостта е достатъчна, за да поеме лекото движение още днес. Ремонтните дейности по  възложената обществена поръчка са на стойност 1 млн. и 860 хиляди лева".

До края на днешния ден 27-те областни пътни управления в страната трябва да обявят резултати от проверките, дали и на други места няма подобни незаконни сметища, гаражи или други обекти под или около пътната инфраструктура.

„Но по предварителна информация, да, има нарушения, има дори куриозни случаи мога да кажа, гуми има на много места, под едно съоръжение има и изграден овчарник“, каза Терзийски.

Следобед може да пуснем движението на леки коли, пътуващи към Кулата по АМ "Струма", в участъка край Дупница, ако тестовете потвърдят безопасността на отсечката, уточни той.

Строителната компания „Грома холд“, за която „Хоризонт“ разкри, че ползва незаконно терен  под виадукт на АМ „Струма“ край Благоевград като автопарк за камионите си, ще бъде глобена от 200 до 2000 лева, заяви още Георги Терзийски.

До днес беше крайният срок, разпореден от шефа на АПИ, за премахване на незаконния автопарк и преместване на тежката строителна и пътноподдържаща техника.

Терзийски констатира на място, че камионите са премахнати. На въпрос кога е бил информиран за това, че фирма, която участва активно в изграждането на АМ „ Струма“ е ползвала  в нарушение терен изключителна държавна собственост, той заяви:

„След инцидента на „Струма“ на 14-и (август) бях уведомен, че има такъв случай и веднага разпоредих да бъде направена проверка“.

На компанията ще бъде съставен акт за административно нарушение и ще бъде наложена глоба.

Ежемесечен ще бъде контролът  в  областните пътни управления по отношение на стопанисването на  пътната инфраструктура и премахването на незаконните обекти под и в сервитута на съоръженията.

Снимки: Кирил Фалин и Кети Тренчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна