Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирини Жамбонас получи наградата за най-добра актриса на кинофестивала в Сараево

| обновено на 23.08.19 в 11:48
Ирини Жамбонас
Снимка: БГНЕС

Най-новият филм на Стефан Командарев „В кръг“ взе две от шестте награди на кинофестивала в Сараево.

Ирини Жамбонас спечели наградата „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса на фестивала. В мотивите си журито е посочило, че отличието се дава за „дълбоко и многопластово изпълнение и за детайлност и прецизност“. Втората награда на филма „В кръг“ на Стефан Командарев е за „Изключително постижение в европейската аудиовизуална култура“, защото промотира идеята за европейски диалог и интеграция“.

Това всъщност е първият фестивал, на който лентата се показва. „В кръг“ тръгва по кината в България на 8 ноември. Това е вторият филм от планираната от Командарев трилогия след реализацията на филма „Посоки“, който разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София.

Грузинският актьор Леван Галбакияни беше отличен за най-добър актьор за ролята си във филма „И тогава ние танцувахме“. Холивудската звезда Тим Рот и френската актриса Изабел Юпер получиха почетни отличия на феста.

Голямата награда на фестивала - тази за най-добър филм - отиде при германо-холандската продукция „Отведи ме на някое хубаво място“ на босненската режисьорка Ена Сендияревич. Наградата е с парично изражение от 16 000 евро. Филмът беше избран измежду 9 пълнометражни продукции и разказва за младо момиче, което напуска Холандия, за да се върне в родната Босна при болния си баща, когото никога не е виждало.

Общо 53 филма участваха в различните категории на 25-ото издание на кинофестивала в Сараево, създаден през 1995 г. в края на войната в Босна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!