Eмисия новини
от 09.00 часа

Момчил Цонев създаде онлайн проект за съживяване и запазване на остаряващи думи

"Стародумци" е отворена платформа за събиране и споделяне на думи и истории

4
Момчил Цонев
Снимка: Личен архив

С бабите и дядовците си отиват и много от старите думи в езика ни. Това казва Момчил Цонев – създател на проекта „Стародумци“ за запазване и съживяване на отпадащи или забравяни стари думи.

Стародумци“ е желание да останат живи, да не загинат думи, които нашите баби и дядовци само преди дори 10-15 години използваха“, мотивира инициативата си той в предаването „Изотопия“.

Момчил Цонев е журналист по образование, докторант по онлайн журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Извън работата си е отдаден на любовта към историята. Занимава се с културни проекти, както и с фестивал на уличното изкуство.

Домашно по български е в основата на идеята

„Стародумци“ е активен форум от началото на тази година, но има по-дълбоки корени.

Когато бил малък, едно домашно по български език събудило интереса на Момчил Цонев към семейните истории.

„Домашното беше да напишем история от нашето семейство или род. Звъннах на баба ми на село, тя взе за помощник своя баща – прадядо ми, и ми разказаха интересни истории за миналото на нашия род. Още като ученик започнах да събирам истории за нашия род, след това за други родове в моето село, за  празници и обичаи. И в една тетрадка от 90-те години, когато съм бил ученик, аз си пишех. Покрай „Стародумци“ тази година отново извадих тетрадката.“

И там, на една от страниците, е започнал да прави речник на диалектните думи в село Горна Росица – между Габрово и Севлиево.

„Така че нещо, което съм правил още като ученик, реших сега да използвам онлайн средата, Фейсбук като социална мрежа и да създам такава Фейсбук страница – „Стародумци“, за старите думи в нашия език.“

Воден от желанието да превърне това в общност, избира и диалогичния формат на Фейсбук групата, която добива популярност, защото там може да се присъедини всеки и се насърчава споделянето на стари думи и разказът за техните значения.

Джиджипапа или как може да останеш гладен

Момчил Цонев си припомня и някои от колоритните примери, които среща, в търсене на красотата на старите думи.

„Изненадата ми – как се наричат пържените филийки във Варненско – джиджипапа“, пояснява с усмивка той и допълва, че някъде в страната може и да си остане гладен. 

Момчил Цонев не само издирва и колекционира стари думи, но и измисля нови. Например „сторник“ – името на сайт, който тепърва ще развива със стари думи и стари истории. Покрай друго негово начинание – „Добрите българи“, му става любима и думата „доброделие“.

Габрово - източник на вдъхновение в различни посоки

Момчил Цонев признава, че връзката му с Габрово е силна. В последните повече от десет години реализира идеите си там – поредица от исторически книги за града, книга за пътеписи от Възраждането, колоритни спомени на местен лекар, които разкриват потенциала на малките истории.

Сериозният резултат от всички постижения обаче идва с реализирането на „6fest“ - Фестивал за улични изкуства, започнал през 2017-а, вече с няколко издания – две международни паралелно с майския карнавал и едно чисто габровско издание с местни художествени танцови формации.

Клипът „Щастливо Габрово“, най-гледаният туристически клип за Габрово, поставя началото на мащабната инициатива „6фест“. Всичко в музикалното видео се случва на фона на песента на Фарел Уилямс „Happy“. В края на септември „6fest“ ще гостува на Пловдив Европейска столица на културата 2019 с Театър на огъня и сенките, Цирк „Играчка-плачка“, Вариете „План В“, Куклен театър „Мале, мале“ и други участници.

„6fest“ се казва така, защото в Габрово има един стар квартал – „Шести участък“. Историята е от след Освобождението. Това е най-старата част на града. Там имало много кръчми и увеселителни заведения.“

Според Цонев духът на фестивала е такъв, че той спокойно може да бъде и пътуващ.


Галерия

Още от