Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виталий Москаленко: Политиката на Украйна спрямо агресивното поведение на Русия не се е променила

Владимир Зеленски е призовал да не се допуска връщането на Русия в Г-8

Украинският посланик Виталий Москаленко
Снимка: Ани Петрова

Вчера украинският президент Владимир Зеленски е призовал в телефонни разговори председателя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера на Канада Джъстин Трюдо да не допускат Русия да се върне в Г-8, каквото беше предложението на Макрон.

Зеленски е изпратил и официални писма до всички страни, които участват във формата Г-7, научаваме от официалния уебсайт на президентството на Украйна.

“Виждаме едно живо и тежко свидетелство за това, че политиката на Украйна по отношение на Русия, на агресивните намерения и действия на Руската федерация по отношение на Крим и Източна Украйна, не са променени. В случая от страна на новоизбрания президент Зеленски “, каза пред БНР украинският посланик в България Виталий Москаленко.

“Аргументите са понятни и абсолютно прозрачни - окупацията и анексията на Крим, агресията в Донбас и всички санкции, и изгонването на Русия от Г-8 са реакция на тези две събития. Както виждаме нито едно от двете не е решено. Затова и връщането на Руската федерация в Г-8 не се разглежда от украинска страна и от президента Зеленски. Виждаме, че всички световни и европейски играчи са съгласни с този аргумент“, посочи още той.

Интервюто на Ирина Недева с Виталий Москаленко можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна