Eмисия новини
от 16.00 часа

Крайният срок за представяне на протоколите за дезинфекция на дворовете в Пернишко е 26 август

26 август е крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване и дезинфекция на дворовете, в които са отглеждани прасета в област Перник, съобщи областният управител Ирена Соколова.

Средствата за дезинфекция на дворовете ще бъдат изплащани от 1 септември. Списъците трябва да се представят в Областната епизоотична комисия и да бъдат заверени от областния управител и от официалния лекар, с подпис и печат. Условията и реда за предоставяне на помощта вече са изпратени до общинските кметове.

За да не се допусне заразяване с африканска чума по свинете на територията на региона, на заседание на областната епизоотична комисия от 19 август бе взето решение цялата област Перник да бъде обявена за санитарна зона, а стопаните бяха призовани доброволно да умъртвят прасетата.

Целта е хората да въведат необходимите минимални мерки за биосигурност, при които да започнат отново да отглеждат без риск прасета в личните си стопанства догодина, както и да получат обезщетение за извършените санитарно-хигиенни дейности, обясни Соколова.


Още от