Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова поднася електронна нежност под звездите в лятна София

Мирослава Кацарова
Снимка: Христомир Свобода

Продължава лятната концертна обиколка Electronic Summer на джаз изпълнителката Мирослава Кацарова. Тази вечер тя ще пее в София и по този повод разказа пред Радио София, че е подбрала една музикална палитра, свързана много силно с лятото. В нея са включени авторски композиции, изпълнявани от нея през годините, на композитори като Веселин Веселинов - Еко, Румен Тосков - Рупето. На сцената заедно с Мирослава ще излезе и Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите, както и на две нови композиции, създадени специално за тази програма. В й са още Младен Димитров, известен като DJ Mr Moon и басистът Александър Леков.

Електрониката в това прекрасно трио е свързана както с техните инструменти, така и с предварително генерирани звуци, които са съвсем поетични украшения на музиката наоколо. Никога не е късно човек да открие красотата на новата звучност, на различния изказ. Електрониката е нещо подобно за мен, защото доскоро беше нова територия, а от известно време се занимавам и като студийна работа с електронната музика, която се смесва с акустичната, сподели изпълнителката. 

Мирослава Кацарова сподели и своите очаквания за Пловдивския джаз фестивал, който ще започне на 31 октомври и ще продължи до 2 ноември. Предвидени са по два концерта на вечер, по време на които почитателите на този стил музика ще могат да чуят както поргуталката Мария Жоао и американската контрабасистка Линда Мей Хан О, така и китаристите Кърт Розенуинкъл, Джон Скофийлд, Джон Клиъри. Третата вечер е посветена на българските автори и тогава ще се представят пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров. Официалната програма ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши.

Чуйте повече за концерта на Мирослава Кацарова в София в интервюто на Лили Големинова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна