Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови проверки за работещи без осигуровки в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство стартира масови проверки за работещи без осигуровка. Има регламентирано от закона минимално заплащане, което работодателят е задължен да приложи, съобщават синдикатите и призовават сезонните работници, сред които има и много българи, да защитават правата си.

Много са случаите на работници, наети през летния сезон, принудени от работодателите да се трудят без осигуровки. Министерството по труда стартира масови проверки предимно в туристическите райони.

Проверяват се всички сигнали, подадени в специалната електронна система за нарушения. Над 18 хиляди фирми влизат в обсега на инспекторите.

Нарушаването на трудовите права, ниско заплащане и липса на осигуровки се прилага не само към гърците, но преди всичко към чужденците, които се наемат на сезонна работа, показват първите проверки.

Синдикатите съобщават за „средновековие“ в отношенията на работодателите към наетите временно работници. И призовават всички, засегнати от некоректни работодатели, да сигнализират незабавно на органите по контрол.

Според анализите високата безработица в Гърция дава възможност за грубо нарушение на правата на трудещите се.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени