Eмисия новини
от 17.00 часа

Борис Джонсън и Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разговорите на новия британски премиер Борис Джонсън с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в навечерието на срещата на Г-7 разкриват драматизма на отношенията в Европейския съюз. За коментар в студиото на „Нашият ден“ е поканен Любомир Кючуков, бивш посланик в Лондон.

„Докато Франция е преглътнала неизбежността на Брекзит при настоящето правителство, т.е. на Брекзит без договор, то Германия до последния момент прави усилия да се постигне договореност“, смята Л. Кючуков.

Основният проблем остава сухопътната граница между Великобритания и Европейския съюз, на практика това е границата между Ирландия и Северна Ирландия. Джонсън категорично е заявил, че не е той човекът, който ще издигне тази граница. Така проблемът остава в ЕС, съответно Ирландия, които или трябва да изградят граница със Северна Ирландия, рискувайки кървави стълкновения в Северна Ирландия, предвид историческата натовареност на отношенията, или на практика Европейският съюз ще остане без ефективна граница с Великобритания.


Още от

Индия забрани електронните цигари

публикувано на 18.09.19 в 12:59