Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Probation” - откровено за емиграцията чрез кино-театрален моспектакъл

Владимир Диков е главното действащо лице в моноспектакъла “Probation”, чиито продуцент е Моника Мирчовска. Спектакълът е по пиесата на Николай Гундаров. Двамата живеят в Торонто.  

Пиесата е написана за четирима души, но претърпява трансформация и докато търсят как да бъде трансформирана пиесата за Диков в Канада, Моника Мирчовска и авторът Гундаров избират варианта кинотеатър или мултимедия в театъра.

Темата за емиграцията също присъства в пиесата, защото това е нещо, което интересува хората там, а и в България. Това, което мен ме занимаваше, беше живият театър и до каква степен актьорът може да си позволи да използва видеото като съвременна форма, обясни Диков.

Актьорът е един, но героите му в спектакъла са няколко и много от тях са заснети на видео. Те присъстват чрез прожекцията. В спектакъла са съчетани две, на пръв поглед, несъчетаеми неща - киното се гледа на тъмно, а театър се играе на светло, благодарение на усилията на екипа, обаче успяват технически да решат това.Снимка

Спектакълът се отличава с перфектната синхронизация между живия актьор на сцената и диалозите, които той води с видео-героите си. По този повод Диков разказа за учителя си Хачо Бояджиев, който винаги е съветвал, че не актьорите трябва да се водят по техниката, а техниката по актьорите. В спектакъла този баланс е постигнат.

Премиерата е била в Торонто на 1 юни, а резултатите са надминали очакванията му. В спектакъла се преплитат две реалности и е намерен начин това да бъде направено ефектно.
В пиесата участва и Павел Попандов със своя глас. Екипът включва също и Стефан Вълдобрев, който е автор на музиката на спектакъла, а по думите на Диков музиката помага на самото действие, което разказва за един напълно обикновен човек, в търсене на мястото си на фона на мачкащата бюрокрация, която създава непреодолими пречки.

Другият важен въпрос в спектакъла е този за емиграцията и това какво са спечелили и какво са загубили емигрантите, отивайки на друго място. Същия въпрос си задават и хората останали в България - какво са спечелили и какво са загубили, решавайки да останат в България.Формацията на българите в Торонто - “Зад океана”, участва традиционно в българския културен афиш.

В София пиесата “Probation” може да бъде гледана от 20.00 ч. в “Арт фондейшън”.  

Чуйте целия разговор на Лили Големинова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!