Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин нареди симетричен отговор на американски ракетен тест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин възложи анализ на нивото на заплаха във връзка с изпитанието на нова модификация на американска крилата ракета и да се вземат мерки за подготовка за симетричен отговор на това, предаде ТАСС.

Путин е заявил това на заседание на Съвета за сигурност на Русия, се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

„Заедно с това, имайки предвид новите обстоятелства, възлагам на министерството на отбраната, на външните работи и на другите профилни ведомства да анализират нивото на заплаха за нашата страна от въпросните американски действия и да се предприемат изчерпателни мерки по подготовка на симетричен отговор“, заяви държавният глава.

Той допълни, че „Русия продължава да остава открита за равноправен и конструктивен диалог със САЩ с цел възстановяване на доверието и укрепване на международната сигурност“.

По-рано тази седмица Пентагонът съобщи днес, че е извършил тест на крилата ракета с наземно базиране и със среден обсег, след като в началото на август Вашингтон излезе от договора с Москва за разработка на такива ракети.

САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август, след като обвиниха Русия, че не го спазва.

Договорът, подписан през 1987 г. от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, забраняваше на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна