Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва лятната школа "Въведение в антропологията на Космоса" в Националната обсерватория “Рожен“

Има ли място антропологията в Космоса

Снимка: nao-rozhen.org

Днес приключва лятната школа "Въведение в антропологията на космоса", организира от Изследователски център „Наука, технологии, иновации“ към Философско-исторически факултет на Пловдивски университет, Национална астрономическа обсерватория „Рожен”, България заедно с Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Лабораторията социални и антропологични изследвания, и Центъра за анализ на политиката и изучаване на технологиите - Томски държавен университет – Русия.

Антропология на космоса плюс сесия с космически предприемачи е ново за България научно събитие, в което гостуват водещи американски и руски учени  в тази област.

Пред БНР проф. по социология от Пловдивския университет Иван Чалъков, който е един от основните организатори и Никола Петров, който е директор на обсерваторията в “Рожен“ коментираха инициативата.

В интервю за предаването “Преди всички“ проф. Чалъков обясни какво е мястото на антропологията като дисциплина в космоса:

“Антропология на космоса" на този етап е всъщност антропология към тези хора, които при нас са поколението на Гагарин, които очакваха, родени в края на 50-те, началото на 70-те г. Израснали през 60-те, когато човек за първи път стъпи в космоса, след това на луната. Всички, с които съм правил интервюта казват – ние очаквахме, когато станем 30-40 г. човечеството да е на Марс..“.

Той поясни още:

“Самата антропология преживя много сериозна еволюция през последните сто години. Както знаете антропологията е колониална наука, затова в България тя е по-малко известна, а по-известна е нейната сестра етнология и етнография, която пир нас е по-скоро самоописание на нашия народ. Антропологията е наука, която изследва далечните племена и държави на други континенти. През 20 в. след деколонизацията антрополозите постепенно се обърнаха към собствените си общества и тук… “.

Директорът на обсерваторията в “Рожен“ Никола Петров каза пред БНР какво е отношението на учените към “космическия ексцентризъм" на свръхбогатите:

“Да, така е, какво е правото на Илън Мъск да си изстреля купчината ламарина в космоса. Да, той помага в крайна сметка на научните изследвания, като че ли ние започваме да се чувстваме малко ограничени да живеем само и единствено на нашата планета, но със сигурност все още сме далеч от всичко това да си мислим, че ние можем да покорим света“.

Интервюто на Ирина Недева с Иван Чалъков и Никола Петров можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна