Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на памет за жертвите на тоталитарни режими бе почетен в столицата

Снимка: БГНЕС

Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими бе почетен в столицата. На Мемориала в градинката на НДК десетки граждани и председателят на СДС Румен Христов отбелязаха годишнината.

С молебен за жертвите гражданите си припомниха за загиналите. Мемориалът пред НДК събра наследниците и внуците на загиналите:

"Болшинството сме деца на убити от Народния съд и животът ни до днес минава в мъчение и тормоз. Била съм бебе на 30 дена. Баща ми е спасил евреите и турците даже. Документите сега са в Холокоста, но ние сме убедените фашисти на България. Не мога да се примиря със страданията, които преживяха родителите ми, християнка съм. Би трябвало да се примиря, но не мога. Няма по-нечовешки строй от комунистическия".

Председателят на СДС Румен Христов и член на ръководството на партията поднесоха венец и цветя.

"Днес сме тук да сведем глави и да отдадем почит на жертвите на тоталитарните режими – националсоциалистическият, фашисткият и комунистическият. Тази дата не е случайна, дата, когато два тоталитарни режима, известни като кафявата и червената чума, постигат съгласие за подялбата на Полша и слагат начало на Втората световна война. И без значение от коя страна са те, те заслужават да отдадем своята почит към  тях. Това не бива повече да се случва, без значение дали идва отляво или отдясно".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени