Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Тасев - музика и специални ефекти по пътя от Сентръл парк до Бояна

16-годишният гост на "Изотопия" записва песни, но гледа към Холивуд

Румен Тасев
Снимка: Иван Русланов

Не идва в България като турист, просто не се чувства чужд тук. Приятелите му знаят, че е българин и не го разпитват как е минала екскурзията. Роден е в Ню Йорк преди 16 години, в българско семейство. Представяме ви нашия герой - Румен Тасев, който записва своя музика и гледа към голямото кино.

"Изотопия" го срещна в София. Въпреки че идва от царството на визуалните чудеса на големия екран, вече месец и половина Румен е на стаж в киноцентъра в Бояна, където се учи как се правят специални ефекти за филми.

Иначе е ученик в 11 клас в град Конкорд, щата Масачузетс. Ваканциите дели между Ню Йорк и баба си и дядо си в България.

Ефектът на нотите

Румен е качил няколко свои песни за свободно слушане на онлайн стрийм платформа, може да ги чуете ТУК.

Отзивите, които получава там, са доста положителни. Самият той обаче е самокритичен към творчеството си. "Имам много високи стандарти за песните си. Ако аз самият не искам да я чуя и не ми харесва, няма и да я кача", говори за музиката си Румен. А за вдъхновението казва, че му идва "натурално". Със същата естественост 16-годишният ни гост разкрива плановете си за Холивуд.

Пътят от Сентръл парк стига до Бояна

"Започнах да монтирам игри, когато бях осми клас. Видях едно видео в YouTube и ми хареса. Инсталирах една програма и така почнах с монтирането. По-късно взех решение, че искам да се занимавам по-професионално", връща ни Румен в началото на визуалното му приключение. А то продължава със стаж в NU BOYANA FX. Вижда в България не само своето място, но и по-добра възможност да се занимава с това, което харесва.

"Идвам в България, защото в САЩ е доста по-трудно. Стажант на 16 години рядко се случва".

Каква е американската история на семейството на Румен, има ли той своя американска мечта и защо българите са по-отворени от нюйоркчаните? Чуйте в звуковия файл!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна