Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки срещи от слонски вид - благородната Артайда от Столичния зоопарк

Какво е да спиш на 100 кубика насип от пясък, да те хранят с глезотийки от Германия и да ти правят редовно маникюр и педикюр? Отговора ще ви дадем във втората част от слонските ни истории от Софийския зоопарк. 

В миналия брой на „Изотопия” ви разказахме историята на няколко поколения столични слонове. Хоботковци щъкат из София от 1912 г. насам. За тях можете да чуете на сайта на „Хоризонт”, както и в социалните мрежи.

Настоящата слонска царица е на 56 години и носи благородното име Артайда, на галено Тайди. През ноември 2004-а идва от зоопарка в германския град Гелзенкирхен. Има си всичко, според хората, които се грижат за нея, начело с ветеринаря д-р Иван Цветков. Възпитават я със система от команди и при така наречения защитен контакт.

Слон да си!

На Артайда й осигуряват специални хранителни добавки от родната Германия. Яде сено, ябълки, моркови, картофи, краставици и много други, все полезни зарзавати. Редовно й правят маникюр и педикюр, за да няма абсцеси по краката. Работният процес по разкрасителната дейност отнема час. За целта ползват пейка, на която слоницата вдига предни крака. Те са по-важни от задните, защото носят по-голямата част от тежестта на тялото - около 60% от него.

Разнообразен инструментариум в името на красотата...

Сред инструментите за козметичната операция може да се видят: едра и ситна пила, която е около 40 сантиметра, ляв и десен двоен нож за чистене на нокти, кръгъл нож, който се използва при задни крака, както и големи клещи за рязане на нокти. "Клещите вършат хубава работа, когато искаме да се освободим от ненужни нокти за кратко време, но аз лично много рядко ги използвам", пояснява д-р Цветков. 

Артайда в момента тежи около четири тона и половина. През лятото пък я разхлаждат с баня. Голямото момиче разполага и с външен басейн.

"Трябва още от начало на изпълнение на командата да й кажете: "Браво!". По този начин тя разбира за какво става въпрос", допълва още Иван Цветков. Достъпът до ушите също е много важен. Една от най-тънките кожи е там и лесно може да се вземе кръв, ако има нужда. Артайда няма нищо против. Дава си ухото, макар и доктор Цветков да признава, че тези две седмици не са й взимали кръв, защото са я къпали.

Какво представлява слонската баня?

Доктор Иван Цветков разказва, че са извели пожарникарски маркуч на външния двор и са го свързали със струйник. Уверява ни, че се получава сериозна струя и, когато на Артайда й е много топло и дойде много бързо при подготвения за нея маркуч, за секунди се разхлажда. Самата баня продължава около 15 минути. В зимните дни Артайда разполага с хол и спалня.

"На животните трябва да се дава право на избор. На Артайда й осигуряваме достъп навсякъде, където може. През нощта има възможност да излезе на хлад, може да се прибере и вътре. Може да пие вода от няколко източника", разказва още д-р Иван Цветков и обобщава: "Тя има всичко. И най-вече: внимание".

Чуйте още за делника на Артайда в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна