Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разпространи още доказателства по делото за кибератаката срещу НАП

Възстановен файл от компютъра на Кристиян Бойков показва, че той е „руският хакер“

| обновено на 23.08.19 в 18:53
Снимка: БГНЕС

Възстановен файл от компютъра на един от обвиняемите за кибератаката срещу НАП – Кристиян Бойков, е показал, че именно той е „руският хакер“, изпратил съобщение за изтеклите лични данни до няколко български медии. Това става ясно от разпространената днес трета порция доказателства по разследването за кибертероризъм срещу фирма ТАД Груп. 

Сред доказателства има видеофайл, свързан с другия обвиняем – търговският директор на ТАД Георги Янков, и свидетелски показания, в които се споменава собственикът на фирмата Иван Тодоров. 

Дешифриран е запис от камера на дружеството между Янков и представен с инициалите З.М. служител на фирмата. Бойков вече е арестуван, а Янков пита служителя дали има достъп до приложението „Телеграм“ на Бойков. "Той снощи поне си изтри всички чатове с мен“, цитира казаното от търговския директор на фирмата спецобвинението. 

От избраните от прокуратурата свидетелски показания на ръководители и служители на фирми става ясно, че от Тад Груп са ги изнудвали да стават техни клиенти, като неправомерно са търсили уязвимости в информационните им системи.

От прокуратурата обясняват новата си политика на прозрачност с разпространявани в публичното пространство „манипулативни твърдения, злепоставящи конкретни магистрати и компрометиращи дейността на прокуратурата" и наричат "тревожен подхода на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи“.

На сайта на спецобвинението има експертна справка, дешифриран запис от видео от камерите на ТАД Груп и разпити на свидетели. Справка удостоверява, че електронните писма, изпратени до "Капитал", Нова и БТВ, с които те се уведомяват за пробива в системата на НАП, са изпратени от компютъра на първия обвиняем за аферата – Кристиян Бойков.

Разпитите са на собственици на фирми, данни за служителите и клиентите, на които разследващите са открили на компютрите на ТАД Груп. Всички те отричат да са имали отношения с фирмата и смятат, че става дума за нерегламентиран достъп. 

От прокуратурата обещават да продължат да информират гражданите по делото.

Следващата седмица ще стане ясно каква глоба ще бъде наложена приходната агенция, защото не е защитила личните данни на милиони българи. Очаква се тя да е за милиони, но финансовият министър успокои – има достатъчно пари:

„В държавния бюджет има средства да бъде погасена санкцията и това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс“. Това стана ясно от думите на финансовия министър. Според него санкция единствено ще понесат „онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция“. Глобата няма да е за сметка на възнагражденията на служители във Финансовото министерство,  каза още Владислав Горанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени