Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ предлага облекчаване на процедурите за лечение на деца в чужбина

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването предлага облекчаване на процедурите за лечение на деца в чужбина и за осигуряване на необходимите им лекарства. Промените са направени в Наредба за медицинските и други услуги, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. 

В предложенията се предлага да отпадне ограничението трансплантация на органи, хемопоетични стволови клетки в чужбина да бъде финансирано само от държави в ЕС и Европейското икономическо пространство и Швейцария или държави, с които България има сключен договор, а това да става в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина. 

Заради констатирани затруднения на родители при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им МЗ предлага също и премахване на това изискване. 

Министерството предлага и промяна по отношение на навременното осигуряване на необходимите за лечението на децата у нас лекарствени продукти, медицински изделия, които да не се покриват от Здравната каса. 

Новите текстове предвиждат заявителят да упълномощава болницата да го представлява в процедурата по подаване на заявлението. Така процедурата ще се провежда на ниво болница НЗОК. 

Предвижда се облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от Здравната каса на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт. При необходимост от осигуряване на неразрешени лекарствени продукти се дава възможност болницата да заяви осигуряването на лекарството за отделен пациент, както и болницата да може да направи свои заявки за по-продължителен период от време, като се планират необходимите количества. Целта е да не се стига до недостиг и липса на лекарства. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени