Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция заплаши да блокира сделката на ЕС с Меркосур заради пожарите в Бразилия

Германия смята, че това "не е правилният отговор"

| обновено на 23.08.19 в 21:49
Над 2500 пожара бушуват в Амазония.
Снимка: БТА

Франция и Ирландия обявиха, че ще блокират търговското споразумение на Европейския съюз с държавите от южноамериканския блок Меркосур, ако Бразилия не направи повече за справяне с пожарите в Амазонската джунгла.

Сътрудник на френския президент Еманюел Макрон директно обвини бразилския президент Жаир Болсонаро, че е излъгал Макрон, когато е обещавал да се ангажира с опазването на околната среда.

Ирландският премиер Лио Варадкар обясни, че Дъблин няма как да ратифицира договор с Бразилия, след като нейните власти отказват да вземат ефективни мерки срещу пожарите в Амазонските гори.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур - органзация, която включва Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай, бе договорено през юни.

Решението на френския президент Еманюел Макрон да се противопостави на търговския пакт на ЕС с южноамериканския блок Меркосур "не е правилният отговор" за справяне с пожарите в Амазонка в Бразилия, бе реакцията на германското правителство.

„Ако не сключим споразумението Меркосур, това не би допринесло за намаляване на разчистването на тропическите гори в Бразилия“, заяви говорител на германското правителство за АФП.

Иначе ЕС и Германия подкрепиха по-рано днес призива на Макрон пожарите в Амазония да бъдат включени в програмата на срещата на върха на Г-7 в края на седмицата във Франция, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви днес, че ЕК „е сериозно обезпокоена. Амазония е най-голямата дъждовна гора в света и в нея се съдържат една десета от световните биологични видове“.

Комисията приветства инициативата на Макрон, каза Андреева и отбеляза, че "усещането за спешност (на ситуацията) е основателно". Тя обяви, че ЕС е готов да помогне и може в частност да предложи на Бразилия и Боливия достъп до спътниковата си система.

Търговското споразумение на ЕС със страните от Меркосур ги задължава да спазват Парижкото споразумение за климата и екологичните стандарти, заяви Андреева.

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза пред репортери, че канцлерът Ангела Меркел смята пожарите за „шокиращи и криещи заплаха“.

Великобритания е сериозно обезпокоена от пожарите в амазонската дъждовна гора, а премиерът Борис Джонсън ще използва срещата на върха на Г-7, за да призове за възстановяване на фокуса върху опазването на природата, заяви днес кабинетът му.

Финландия, която е ротационен председател на ЕС, призова днес съюза да обмисли възможността да забрани достъпа на бразилското говеждо месо до пазарите си заради причинените от пожарите опустошения на амазонската дъждовна гора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!