Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган отива в Москва идната седмица

Дим се вижда над сирийския град Хан Шейхун, провинция Идлиб, върху който сирийският режим обяви, че е върнал контрола си.
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган ще бъде на посещение в Москва във вторник, 27 август, дни след като турски конвой стана мишена на въздушен удар в Сирия, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на турското президентство.

По време на еднодневното си посещение в руската столица Ердоган ще разговаря с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Изненадващата визита идва, след като силите на сирийския президент Башар Асад, подкрепяни от Русия, осъществиха напредък в Северозападна Сирия, където Турция има интереси. Анкара подкрепя бунтовници, които искат отстраняването на Асад от власт.

Но миналата година Русия и Турция сключиха споразумение за защита на северозападната провинция Идлиб от масирано настъпление на сирийските правителствени сили.

Анкара обвини „сили на режима“ за въздушната атака в понеделник, при която бяха убити трима цивилни. А базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права каза, че ударите са извършени от сирийски и руски самолети, целящи да попречат на навлизането на конвоя навътре в Идлиб.

Путин и Ердоган разговаряха по-рано днес по телефона, като Кремъл обяви, че се договорили да „активизират общите усилия“ за успокояване на ситуацията в Идлиб.

Турското президентство каза, че „нарушенията на примирието в Идлиб от режима и неговите атаки водят то тежка хуманитарна криза“.

От края на април Сирия и Русия увеличиха въздушните атаки над Идлиб, където живеят около 3 млн. души, като при тях са били убити над 860 цивилни, посочва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна