Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви, че налага нови мита на китайския внос

| обновено на 24.08.19 в 17:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че налага нови мита на китайския внос в сила от първи септември. По-рано индексът Дау Джоунс загуби над 600 пункта след като президентът Доналд Тръмп настоя американските компании да прекратят отношенията си с Китай. Най-големи загуби отбелязаха технологичните компании.

Тръмп увеличи вече планирани мита. Стоките, които трябваше да бъдат облагани с 10% от началото на следващия месец сега са изправени пред 15%, а тези, които в момента са подложени на мито от 25% от първи октомври ще бъдат таксувани с 30%.

Това е поредната ескалация в обтегнатите търговските отношения между двете най-големи световни икономики.

Неблагоприятната ситуация идва на фона на опасения за глобална рецесия и в навечерието на срещата на върха на Г-7 във Франция.

По-рано в петък стана ясно, че Китай ще наложи тарифи на американски експорт на стойност 75 милиарда долара в отговор на политиката на Белия дом за налагане на мита. 

Тръмп коментира стъпката като настоя американски компании да скъсат връзки с Китай и призова за намиране на алтернативен международен пазар. Трябва да се отбележи, че Белият дом няма правомощия да нарежда подобни действия на бизнеса. 

Мигове след коментара на президента борсата реагира негативно и индексът Дау Джоунс загуби над 300 пункта. В края на деня загубата стигна ниво от 623 пункта или 2,4 процента. 

Търговската камара призова Пекин и Вашингтон да се върнат на масата на преговорите, а от Националната федерация на търговците на дребно казаха, че идеята за оттегляне от китайския пазар е нереалистична и ще лиши бизнесите от допълнителни възможности. 

Малки производители посочват, че някои от необходимите им продукти могат да се намерят само в Китай. 

От своя страна, Китай отвърна остро на поредния залп от Доналд Тръмп в търговската му война.

Министерството на търговията в Пекин нарече допълнителните мита "непредизвикан враждебен търговски протекционизъм" и декларира, че натискът от Вашингтон нарушава договореностите между президентите Си Цзинпин и Доналд Тръмп, нарушава принципа на зачитане на общите изгоди и сериозно накърнява многостранната търговска система и нормалния световен търговски ред.

Китай предупреждава Тръмп да не подценява създалата се ситуация.  Преди това, ядосан от ответни китайски мита върху американски стоки на стойност 75 милиарда долара, Доналд Тръмп заяви, че щял да забрани на всички американски компании да правят какъвто и да било бизнес в Китай.

Китай заяви, че се противопоставя на решението на Съединените щати за въвеждане на допълнителни мита за китайски стоки на стойност 550 милиарда долара, и предупреди с последствия Вашингтон, ако не прекрати "погрешните си търговски действия".

Коментарът от Пекин бе направен, след като американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на допълнителни мита от 5 процента за китайски стоки, часове след като Пекин съобщи за поредните си контрамита върху американски стоки на стойност 75 милиарда долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна