Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган ще посети Москва във вторник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп  Ердоган ще посети Москва във вторник, 27 август, съобщиха от турското президентство. Очаква се по време на еднодневната визита Ердоган да обсъди ситуацията в Сирия с руския си колега Владимир Путин .

Вчера двамата лидери са дискутирали по телефона случващото се в Либия и Сирия, както и двустранните отношения.  Ердоган е изразил безпокойство от развоя на събитията в района на северния сирийски град Идлиб, където Дамаск започна офанзива.

През септември миналата година Русия и Турция постигнаха споразумение за превръщане на този район в зона за деескалация, в която да не водят сражения между бунтовниците и правителствените части. Вследствие на споразумението бяха създадени руски и турски военни постове. 

Настъплението на Дамаск от последните дни сериозно безпокои Турция поради риска от бежанска вълна от региона, в който живеят около 3 млн. души.

В понеделник при въздушен удар, който според Анкара е бил извършен от „сили на режима“, загинаха трима сирийци, пътуващи заедно с турски военен конвой. Впоследствие турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Дамаск „да не си играе с огъня“.

В сряда турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви, че в следващите дни турският лидер Реджеп Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп ще обсъждат по телефона създаването на зона за сигурност на изток от река Ефрат. 

На 16 септември в Анкара пък ще се проведе поредната среща на президентите на Иран, Русия и Турция в рамките на т. нар. „формат от Астана“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна