Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни предложи замяната на долара като резервна валута

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на британската централна банка Марк Карни заяви, че зависимостта на света от долара е свързана с голям риск и предложи американските пари да бъдат заменени от нова електронна валута. В интервю за телевизия Си Ен Би Си Карни обясни, че тя ще бъде на основата на световна кошница от стоки и ще доведе до равновесие във финансовата система, където някои страни имат нулева или отрицателна основна лихва, а други я поддържат в положителната зона.

„Предизвикателството е в това, че делът на Съединените щати в глобалната икономика намалява, а много от  плащанията между държави, които нямат нищо общо с Вашингтон, са в долари. Това, което се случва в подобна ситуация при относително силна американска икономика, е, че линията на поведение на останалия свят е по-свита, отколкото трябва, а свят, в който имаш ограничено пространство за действие, е опасно място. В многополюсния свят, ние се нуждаем от многополюсна валута.“

Марк Карни каза, още, че търговските войни подкопават доверието на бизнеса по света. Той обясни, че затрудненията по веригата в автомобилната и стоманодобивната индустрия, както и високите технологии, засягат дори държави, които не са свързани директно с тази сблъсъци. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени