Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари от Странджа се събират в Малко Търново на първия по рода си събор

Първият събор на пчеларите в Странджа ще се проведе днес в Малко Търново. По време на форума ще бъдат дадени много практически съвети и насоки към фермерите. Откриването му е в 10:30 часа и е част от традиционните празници на града.

Експерти от Агенцията по безопасност на храните ще разясняват защо и как да се регистрира пчелин, а от дирекцията по "Земеделие"  как се става регистриран земеделски стопанин. Ще се дадат и пояснения за възможностите за участие в националната пчеларска програма и кандидатстването по различни мерки към Държавен фонд "Земеделие". Ще бъде дадена и информация как пчеларите да се възползват от защитеното географско указание на Странджанския манов мед. Председателят на сдружението Манол Тодоров коментира, че през тази година той е показал уникални качества:

"От 20 години изследвам лично с наша апаратура меда и резултатът е, че щом електропроводимостта е по-висока, то той е по-качествен".

Във форума, който продължава до 14:00 часа в читалището ще има презентации на ферма от Индже войвода и на странджанския чай. 

На събитие ще присъстват и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и директорът на ОД "Земеделие" Лидия Станкова.

След официалното откриване, в програмата са включени информационни срещи с различни представители на държавни служби, както и на частния сектор с информация за възможностите за развитие в региона. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна