Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското министерство на вътрешните работи отказа статут на уседналост на известния полски готвач Вавржиняк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) отказа да предостави статут на уседналост на известния полски готвач Дамиан Вавржиняк, който пребивава на Острова от 15 години и в успешната си кариера дори е готвил за кралското семейство.

Снощи полският готвач публикува в социалната мрежа „Туитър“ писмото от Хоум офис, в което се казва, че може да получи само временен 5-годишен статут, като ще трябва да доказва през следващите три години, че постоянно пребивава в страната, за да може да получи пълен статут на уседналост.

Вавржиняк нарече  решението на властите „пълна глупост“. Той допълни, че живее в Обединеното кралство почти 15 години, платил е хиляди паунда данъци и притежава ресторант. Той е редовен участник в британски телевизионни кулинарни предавания, готвил е два пъти за кралското семейство и е бил главен готвач по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012 година.

39-годишният поляк писа: „Беше против убеждението ми да кандидатствам за този статут в собствения ми дом, но реших да го направя и ето какъв е отговорът:“Благорадим ви, може да останете още пет години“.

Вавржиняк допълни, че ще обжалва решението в съда, но изпитва съжаление към многото други, които тепърва ще се сблъскат  с подобна несправедливост. От Хоум офис, където възнамеряват да прекратят свободното движение на хора на 31 октомври, ако има Брекзит без сделка, заявиха наскоро, че близо 1 млн. европейски граждани вече са получили статут на уседналост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!