Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за живота в Мраморно море срещу замърсяването на моретата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложба на подводния живот в Мраморно море под надслов "Дълбоко течение" се открива днес в гръцката Духовна семинария на остров Халки край Истанбул. В откриването участва и посланикът на Еврокомисията в Турция Кристиян Бергер, а целта на изложбата е да привлече вниманието върху борбата със замърсяването на моретата.

Изложбата включва творби на 3 турски творци, едната от които е статуята „Неканен гост“, създадена от захвърлени в морето рибарски мрежи, които са една от големите заплахи за морските птици и обитатели. Посетителите могат да разгледат и издания и снимки от подводния живот в Мраморно море, който е комбинация от черноморско и средиземноморско влияние. Изложбата ще продължи до 22 септември.

Организатор е истанбулско сдружение (Островен клуб за морски живот и спорт (ADYSK), което започва проекти за почистване на морето от пластмаса и преместване на колонии от корали, за да бъдат спасени от замърсяването. Тъй като океаните абсорбират 1/4 от емисиите въглероден двуокис, това променя техния химически състав и засилената им киселинност убива част от морската флора и фауна.

Проектът се ползва с финансова подкрепа на Европейския съюз в рамките на борбата на Съюза срещу климатичните промени.

Благодарение на морския планктон въздухът се пречиства и моретата осигуряват 2 от всеки 3 вдишвания на човека.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени