Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън ще лобира пред Тръмп за Озбърн като директор на МВФ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Форумът в Биариц е първата среща на върха на Г-7 за британския премиер Борис Джонсън.

Пресата в Обединеното кралство отбелязва днес, че един от неговите приоритети във френския курорт ще е да лобира пред американския президент Доналд Тръмп да подкрепи бившия финансов министър Джордж Озбърн за управляващ директор на Международния валутен фонд.

Вестник "Гардиън" съобщава, че Джонсън вече е повдигнал въпроса пред Тръмп в телефонен разговор през седмицата. Не е ясно каква е позицията на Тръмп, но вестник "Файненшъл таймс" посочва:

"Британците осланят надеждите си да класират техен човек в Международния валутен фонд и се надяват на готовността на Тръмп да се обърне срещу номинираната от Европейския съюз Кристалина Георгиева".

"Това може и да се случи в Биариц, но шансовете на Озбърн остават малки", смята "Файненшъл таймс".

Кой ще наследи французойката Кристин Лагард в МВФ, се очаква да се разбере в началото на есента. По традиция начело на Фонда от създаването му винаги е европеец.

Джордж Озбърн беше министър по времето на премиера консерватор Дейвид Камерън. Популярността му в кралството не е висока заради налаганата от него политика на затягане на коланите. След като беше уволнен от премиера Тереза Мей след референдума за Брекзит през 2016-а, Озбърн стана главен редактор на вестник "Ивнинг Стандард". Изпълнява и консултантски функции за инвестиционни компании и мозъчни тръстове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна