Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания може да плати на ЕС само 9 млрд. лири при Брекзит без сделка

| обновено на 26.08.19 в 18:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън използва първата си поява на голям международен форум, за да обоснове плановете си за излизането на Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври. На срещата на Г-7 в Биариц Джонсън  зае още по-твърда позиция от очакваното, като обяви, че в случай на Брекзит без сделка Лондон няма да плати пълната сума от сметката по развода и че за да бъде постигнато двустранно свободно търговско споразумение със САЩ Доналд Тръмп трябва да премахне ограниченията за британския бизнес.

От Брюксел обаче не се впечатлиха и изтъкнаха, че ако не бъде платена пълната сметка ще пострадат търговските преговори.

Несъмнено декларацията на Джонсън, че при Брекзит без сделка няма да се налагат плащания в „преходния период“ и затова Лондон ще плати само 9 милиарда от общо 39-те от сметката по развода, раздвижи най-много духовете. Екипът от юристи на премиера заяви, че по закон Великобритания не може да бъде задължена да плати пълната сметка, ако излезе без сделка.

Днес обаче от Брюксел заявиха, че ще откажат да договорят търговска сделка с Великобритания, ако правителството в Лондон не погаси дълговете си. Европейците твърдят, че всички ключови въпроси като пари, граждански права и ирландската граница, трябва да бъдат уредени като предварително условие за започване на търговските преговори.

Също днес от Даунинг стрийт обявиха, че европейските лидери не трябва да обръщат внимание на „грешното послание“ на британските политици, които искат да спрат Брекзит и че премиерът е бил пределно ясен в разговорите с тях в Биариц, че страната ще излезе от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

От лагера на Борис Джонсън смятат, че срещите му в Биариц са били много успешни, но на практика отново липсват конкретни резултати и някаква гаранция, че преговорите ще стигнат успешен завършек със сделка.

А във вътрешен план главоболието за премиера тепърва започва. За утре е насрочена среща на депутатите от опозиционните партии за разработване на стратегия за избягване на сценария „Брекзит без сделка“. Най-вероятно още на 3 септември при подновяването на работата на парламента лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще внесе за гласуване на вот на недоверие в правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!