Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийският президент призова международната общност да помогне за спасяването на Амазония

2
Снимка: БГНЕС

Колумбийският президент Иван Дуке поиска от международната общност да отпусне средства за спасяването на Амазония, след като вчера в Бразилия пламнаха стотици нови пожари, предаде Франс прес.

"Искам да отправя призив към международната общност, за да разбере, че освен думите са необходими средства и техническа подкрепа, за да опазим нашите "амазонски бели дробове", заяви Дуке по време на посещение в югозападния град Кали.

След телефонен разговор с бразилския президент Жаир Болсонаро Дуке уточни, че средствата ще бъдат използвани и за борба с трасграничната престъпност в района на "белите дробове на планетата", свързана с контрабандата на растения и животни.

Колумбийският президент добави, че ще поиска от страните, на чиято територия се намира Амазония, да приемат съвместна декларация за опазване на биоразнообразието в най-голямата тропическа гора на планетата.

Амазонските гори се разпростират на територията на Бразилия, Боливия, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана, Еквадор, Колумбия, Суринам и Перу.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени