Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция покачва напрежението край Кипър заради газовите сондажи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С пореден провокативен ход Турция покачва напрежението край Кипър във връзка с газовите й сондажи. От днес до 31 декември нейният изследователски кораб „Барбарос Хайредин паша” ще извършва проучвания за газ в кипърската изключителна икономическа зона на юг от острова.

Районът за работа на сеизмологичния кораб, определен с издадения от Турция навигационен телекс, обхваща 3 блока от офшорната зона на Кипър. Части от тях непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република твърди, че попадат в нейната изключителна икономическа зона. За два от тези блокове Кипър е издал лицензи за газови проучвания на консорциум от френската компания „Тотал”, италианската „Ени” и южно-корейската „Когас”.

Със свой навигационен телекс Кипър настоя корабът да прекрати незабавно незаконната си дейност. Никозия подчерта, че новите действия на Турция са нарушение на международното право и представляват престъпление.

В началото на тази седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че вторият турски изследователски кораб „Оруч Рейс” е на път към Източното Средиземноморие.

Според специализирания международен сайт за морския трафик към момента корабът все още е на пристанището в Истанбул.

Новите незаконни турски газови проучвания край Кипър идват в навечерието на започващия през септември нов кръг консултации с участието на ООН за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, прекратени преди 2 години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени