Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха мраморна плоча с гръцки надпис, посветен на култа към Богородица

| обновено на 25.08.19 в 16:23

Мраморна плоча, разделена на четири фрагмента, с текст на гръцки в стила на Омир е открита до раннохристиянската базилика, която се намира на два километра източно от село Шкорпиловци, община Долни Чифлик. Това съобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов, ръководител на разкопките, които са подновени след 40-годишно прекъсване.

Д-р Кузов обясни, че надписът е постетен на култа към Богородица и представлява обръщение от Евфемия, дъщерята на император Маркиан. Кузов обясни пред БНР, че този надпис е голяма рядкост за късноантичната епоха:

Плочата ще бъде реставрирана и изложена в Регионалния исторически музей във Варна. Археолозите се надяват да намерят и други епиграфски паметници в близост до базиликата в Шкорпиловци.

Пълният текст на надписа: -οι ἐμὸν, αν με καλεῖσθαι οὔνομ’ ἑὸν | ἐκέλευσεν ἐφημοσύνη γενετ|ῆρος Μαρκιανοῦ μεδέοντο|ς ὅλης χθόνος ἠδὲ θαλάσσης. „- - -, Господарке, е моят императорски произход. О, великолепна избавителко от злото, да се наричам с името Евфемия (“благословия, възхвала”) ме задължи повелята на моя родител Маркиан, управляващ цялата земя и море.“







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!