Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отрече Макрон да е бил упълномощен от Г-7 да разговаря с Иран от името на групата

САЩ и Япония са се споразумели принципно за ново търговско споразумение

| обновено на 25.08.19 в 18:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп не изключи възможността руският лидер Владимир Путин да бъде поканен на следващия форум на Г-7 догодина в Съединените щати. Тръмп каза това на срещата  в този формат във френския град Биариц. В дневния ред доминират Брекзит, търговските войни, споровете за борбата срещу климатичните промени и Иран.

Британският премиер Борис Джонсън заяви на среща с американския президент Доналд Тръмп в рамките на Г-7, че страната му подкрепя "търговски мир" пред сегашната търговска война и че не подкрепя митата.

Тръмп тази седмица вдигна с 5%  митническите ставки за китайски стоки на стойност 550 милиарда долара. В Биариц той заяви, че не очаква никакви проблеми за сключване на търговско споразумение с Великобритания за след Брекзит.

Американският президент отрече съобщения на френското правителство, че лидерите от Г-7 са се споразумели да бъде упълномощен френският президента Еманюел Макрон да разговаря с Иран и да му предаде послание от името на групата на развитите демокрации. В същото време отбеляза, че не се противопоставя на такива контакти.

На въпрос за севернокорейските ракетни изпитания Тръмп каза, че "не е щастлив от факта", но се опита да омаловажи значението му.

На форума на най-развитите държави в Биариц, френският президент Еманюел Макрон също уточни, че няма официален мандат от Г-7, за да дискутира с Иран и че всеки ще продължи да действа според ролята си. Той обаче изрази задоволство, че членовете на Г-7 споделят едни и същи цели относно Иран, предаде Франс прес.

Както всяка подобна среща на върха и тази до френския курорт Биариц беше съпроводена от протести. С водни оръдия и сълзотворен газ бяха разпръснати около 400 антиглобалисти, влезли в сблъсъци с френската полиция.

Американският президент обяви, че САЩ и Япония са се споразумели принципно за ново търговско споразумение, съобщиха световните информационни агенции. Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе обсъдиха предложеното споразумение в рамките на срещата на върха на Г-7 във френския град Биариц, уточнява Асошиейтед прес.
Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър уточни, че споразумението ще отвори пазари за стоки на стойност 7 милиарда долара,  допълва Ройтерс. Договорът вероятно ще бъде подписан следващия месец в Ню Йорк по време на сесията на ОС на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна