Eмисия новини
от 05.00 часа

Принципно споразумение между САЩ и Япония за ново търговско споразумение

Тръмп и Абе по време на визита на президента на САЩ в Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговските войни и Иран са доминиращите теми на форума на Г-7 в  Биариц. 

След среща с премиера Шинзо Абе американският президент Доналд Тръмп обяви, че има принципно споразумение между САЩ и Япония за ново търговско споразумение. В Биариц пристигна и иранският външен министър, който обаче няма да разговаря с американски представители. 

Новото северноамериканско споразумение за свободна търговия беше тема на разговорите на американския президент Тръмп и канадския премиер Трюдо. Двамата са се обявили за привличане на Китай под отговорност за недобросъвестни търговски практики. Тази седмица Тръмп

Страните от Г-7 споделят две общи цели относно Иран, каза домакинът на срещата - френският президент Макрон. Нито една от тях не иска Иран да се сдобие с ядрена бомба, освен това всички изразяват дълбока привързаност към стабилността и мира.  Г-7 обаче не е упълномощавала Макрон за за общо послание към Иран, уточни американският президент Тръмп, а Макрон отбеляза:

"Г-7 е неофициален клуб и не се дава официален мандат на една или друга страна. Въпреки това има инициативи, които могат да бъдат предприемани от всеки от нас".

Междувременно в Биариц пристигна иранският външен министър Зариф. От иранското външно министерство уточниха, че той той ще разговаря с френския си колега Жан Ив Льо Дриан, но не е предвидена никаква среща с делегацията на Тръмп.

По време на форума в Биариц аамериканският президент не изключи възможността руският държавен глава Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на Г-7 догодина в Съединените щати.


Още от
Петър Бунев

Какви са проблемите в БДЖ

публикувано на 16.10.19 в 14:45