Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: На път сме да постигнем съгласие за помощ на държавите, засегнати от пожарите в Амазония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни са на път да се споразумеят каква помощ да окажат в борбата с горските пожари в Амазония, както и за  преодоляване на пораженията от тях. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, който е домакин на форума във френския курорт Беариц.

Страните от Г-7 - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония - уточняват детайлите на евентуално споразумение за техническа и финансова помощ, каза още Макрон.
„Наближаваме етап, в който в най-скоро време всички ще сме на едно мнение и ще сме съгласни да помогнем на държавите, засегнати от тези пожари.  Те не са малко - ето, тази сутрин Колумбия отправи зов за помощ до международната общност“, каза Еманюел Макрон пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

Агенцията цитира и представител на ЕС, пожелал анонимност, според когото лидерите от Г-7 са дали на Макрон мандат да се свърже с лидерите на всички страни в района на Амазония, за да се установи от какво имат нужда.

„Но трябва да бъдем точни и да зачитаме суверенитета на страните. Цел трябва да ни бъде повторното залесяване на горите, както и трябва да помогнем на всяка от държавите да укрепне икономически, тъй като случващото се в Амазония е предизвикателство за всяка от тях, както и за международната общност. В това число са и възстановяването на биоразнообразието, осигуряването на чист въздух и борбата с глобалното затопляне“, добави френският държавен глава, който нарече пожарите "глобално извънредно положение"и успя да ги изведе начело в дневния ред на срещата в Биариц.

Миналата седмица Макрон обвини правителството на бразилския президент Жаир Болсонаро, че не полага достатъчно усилия да опази Амазония от пламъците, както и че лъже за ангажиментите, които е поело в сферата на екологията. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени