Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева разговаря в Румъния за енергийна и инфраструктурна свързаност

| обновено на 26.08.19 в 17:59
2
Екатерина Захариева и румънският премиер Виорика Дънчила
Снимка: МВнР

Енергийната сигурност и процесът на диверсификация са ключови за София и Букурещ, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е на работно посещение в северната ни съседка.

Работи се усилено и по транспортната свързаност между двете страни, допълни Захариева, която се срещна в Букурещ с премиера Виорика Дънчила, с румънската си колежка Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба и изнесе лекция пред румънските посланици в рамките на годишната конференция на румънската дипломатическа служба.

„Много се радвам, че интерконекторът е между нашите две държави, което ще даде възможност и на Румъния за внос на втечнен газ и компресорната станция ще бъде приключена до края на тази година. Работим и по нашите две министерства на транспорта, планираме втори мост на Русе, също така и по реализирането на проекта мост между Свищов и Зимнич“, каза Захариева.

По-рано днес по време на среща с румънския премиер Виорика Дънчила българският външен министър настоя България и Румъния да бъдат по-силно представени в Европейската дипломатическа служба за външно действие. Захариева заяви, че София и Букурещ имат отлични дипломати, а назначението на Мирча Джоана за заместник генерален секретар на НАТО и номинацията на Кристалина Георгиева за изпълнителен директор на МВФ са примери, които трябва да бъдат следвани.

От своя страна Виорика Дънчила е изразила подкрепа за бъдещия български кандидат за еврокомисар, информират от външното ни министерство.

Тази година България и Румъния отбелязват 140 години от установяване на дипломатическите отношения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени