Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 ареста на карнавала в Нотинг Хил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 100 души бяха арестувани през първия ден на традиционния карибски карнавал в лондонския квартал Нотинг Хил. 11 полицаи бяха ранени.

12 от арестуваните са за опит за физическа разправа с полицаи, 41 за употреба на наркотици, 9 за притежание на оръжие, а трима за сексуално посегателство.

Тазгодишното издание на карнавала не прави изключение от преди. Миналата година 45 полицаи бяха ранени, а двама души получиха сериозни наранявания с хладно оръжие. Тази година обаче полицията използва нова технология за засичане на оръжия сред участниците и по думите на блюстителите на реда и закона мярката се оказва много ефективна за предотвратяване на повече инциденти.

Иначе по улиците на Нотинг Хил са разположени 12 500 полицаи и около хиляда цивилни сътрудници. Високите температури тази година са сериозен проблем за участниците в карнавала. Десетки бяха третирани от „Бърза помощ“ от обезводняване. Предвижда се днес участващите повече от 1 милион души да почетат със 72-секундно мълчание жертвите на големия пожар в „Гренфел тауър“ преди две години.

Жилищният блок, в който преди две години загинаха 72 души, се намира недалеч от трасето, по което минава карнавала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна