Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на Г-7 в луксозния френски курорт Биариц е акцент в чуждестранния печат днес. Президентът на Франция Еманюел Макрон се надява да успее да убеди световните лидери, които се срещат в Биариц, да прекратят търговските войни и да излекува разединението между тях, пише вестник „Гардиън“.

Лидерите на водещите индустриални демокрации се събраха във френския курорт Биариц в условията на глобални кризи, дълбоко разединение и непредсказуемото поведение на Доналд Тръмп.

Постигането на търговско споразумение за периода след Брекзит със САЩ няма да е лека задача, предупреди Борис Джонсън, пише британският вестник „Индипендънт“ и добавя думите на британския премиер, че САЩ ще трябва да вдигнат немалко „бариери“ за множество британски продукти, за да бъде сключена сделка.

Междувременно Тръмп каза за Борис Джонсън днес: „Той не се нуждае от съвет, той е правилният човек за работата“.

Британският премиер отговори: „Много съм благодарен за това“, като Тръмп му намигна в отговор, пише „Дейли Експрес“. И още в изданието:

Доналд Тръмп беше изненадан от неочакваното пристигане на иранския външен министър за изненадващи преговори с Г-7, но планът на френския президент Еманюел Макрон за намаляване на напрежението между Иран и САЩ ефектно се провали.

Американският президент отново критикува търговските практики на Пекин като "възмутителни" и отстоява правото си да обяви извънредно положение по този въпрос, което според Белия дом, ще му даде правомощието да нареди на компаниите да не правят бизнес с Китай-пише американското издание The „Уолстрийт джърнъл“.

В поредица от съобщения в социалната мрежа Туитър Тръмп призова компаниите, които правят бизнес с Китай, да проучат преместването си Руските медии също коментират лидерския форум на Седморката  в Биариц.

Все още няма яснота доколко е осъществимо връщането на Г-7 към формата Г-8 с участието на Русия. Страните-членки на групата изглежда са останали на предишните си позиции, пише "Известия". "Седем и половина" е заглавие на статия за срещата на върха в сп. "Експерт".

Вашингтон и Париж са убедени, че Москва трябва да се върне на преговорната маса в клуба, Токио плахо ги подкрепя, а Лондон, Берлин и Отава категорично обвързват евентуалното възкресение на Г-8 с решаване на украинската криза. Становище не даде единствено Рим, резюмира "Известия", обяснявайки "минималната активност" на Италия в Биариц с правителствената криза на Апенините.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна