Eмисия новини
от 07.00 часа

Стефан Манов: Кътчетата запазена морска територия намаляват все повече

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Кътчетата запазена морска територия, плажна и не само, намаляват все повече. ... Бетонира се, завладява се обществен ресурс - земи, които не са били само частна собственост, зами, които не могат да понесат такъв туристически натиск". Това каза пред БНР Стефан Манов - българин, живеещ във Франция. Той обясни, че почива на българското Черноморие всяка година.

Според него опазването на природата не е само уникалното растение или животно, птица: "Природата е нашето наследство - имаме ангажимент към нашите деца и внуци да им предадем една природа". 

По думите му начинът на спечелване на пари от туризъм е нечестен и припомни т.нар. "заменки", които бяха обявени от ЕК за "неправилна държавна помощ". 

"Вече говорим за политически ход на продажба на държавни земи за застрояване за частни цели - за строене на хотели. Излезе информация, че Министерство на отбраната се готви да приватизира носове на Черноморието, които са били складове или казарми, на които няма нищо застроени, на места, където виждаме, че вече е презастроено. Нос Червенка, преди Черноморец. Целият Царски плаж от "Градина" до "Златна рибка" вече е презастроен", коментира Манов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Стефан Манов призова българските бизнесмени да изкупуват терени по черноморското крайбрежие и да не ги застрояват, за да се запази природата. 

Интервюто на Силвия Великова със Стефан Манов можете да чуете от звуковия файл. 

Още от