Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски съд забрани участие в изборите на крайнодесни кандидати

Снимка: БГНЕС

Израелският Върховен съд забрани на двама членове на крайнодясна партия, която мнозина смятат за расистка, да участват в парламентарните избори на 17 септември.

Съдът постанови, че Бенци Гопщайн и Барух Марцел от партия „Еврейска сила“ не могат да се кандидатират, цитирайки закон, забраняващ „подстрекаване към расизъм“.

Членовете на партията са последователи на покойния равин Меир Кахане, чието движение „Ках“ искаше да изгони арабите от Израел.

Идеологията на Кахане, убит в Ню Йорк през 1990 г., вдъхнови Барух Голдщайн, който изби 29 палестински богомолци в Хеброн през 1994 г.

Съдът отхвърли петиции за забрана на „Еврейска сила“, въпреки призивите ѝ за „прогонване на израелските врагове“ от земите на страната, имайки предвид палестинци и израелски араби.

Не се очаква партията да събере необходимите 3,25% за влизане в Кнесета, но в коалиция с две други крайнодесни формации тя има шансове.

За момента „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху е с лек превес в проучванията над основния опозиционен алианс „Синьо и бяло“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени