Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракска шиитска милиция обвини Израел за атака с дрон

Участници в погребението в Багдад на убития при въздушна атака боец на „Хашд аш Шааби“ газят американското знаме.
Снимка: БТА

Влиятелната иракска милиция „Хашд аш Шааби“ обвини Израел, че стои зад атаката с дронове, в която вчера беше убит неин боец, предаде АФП.

Нападението в неделя бе срещу позиции на „Бригада 45“ – част на „Хашд аш Шааби“, базирана край Ал Ками на около 15 км от западната иракска граница със Сирия. Милицията уточни, че в атаката е бил тежко ранен още един неин боец. Преди това се съобщаваше за двама убити бойци на милицията.

В изявление на Хашд аш Шааби се казва, че атаката с дронове е била извършена под прикритието на американски военни самолети.

Тя става месец след серия от взривове в бази на проиранската милицията, което създаде опасения, че на иракска територия може би се води марионетна война между Иран от една страна, и САЩ и Израел от друга.

Висш представител на „Хашд аш Шааби“ обвини за тях САЩ, но американски представители, пожелали анонимност“ посочиха, че Израел е извършил поне един от въздушните удари.

В съобщението късно в неделя „Хашд аш Шааби“ за първи път обвини Израел за нападение.

„Бригада 45“ е една от няколкото подразделения, съставени от бойци на „Катайб Хизбула“, която е включена в списъка на САЩ с терористични организации. Тя отправи миналата седмица „последно предупреждение“ към САЩ заради предишните въздушни атаки.

„Хашд ал Шааби“ е съставена от няколко въоръжени проирански шиитски групировки. Тя подпомогна иракските правителствени сили да победят терористичната организация Ислямска държава през 2017 г. Милицията е против присъствието на американски сили в Ирак, разположени там в рамките на международната антиджихадистка коалиция, подпомагаща Ирак в борбата му срещу ИД.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна