Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия "Приеми ме на село" посреща 20 младежи през септември

Децата се запознават с местния бит, традиции и ежедневие

10
Снимка: https://www.priemimenaselo.eu

Инициативата Академия "Приеми ме на село" е една от формите на проекта на Община Габрово "Приеми ме на село", който има за цел да обърне погледа на децата към живота на село и местните обичаи, бит и култура.
    

От 9 до 15 септември в село Съботковци ще посрещнат 20 младежи от 15 до 29 години от цялата страна.

34 деца от Габрово се включиха в инициативата „Приеми ме на село“ през юли и август, като са гостували в четири села и с помощта на местните читалища са били ангажирани в различни дейности.

„За съжаление, в нашите малки габровски планински села все по-малко са нещата, които децата могат да видят. Все по-малко животни се отглеждат на село. Тази година още първия ден едно дете каза, че голямата й мечта е да види прасе на живо. За съжаление се оказа, че поради ситуацията в страната, се оказа, че прасе на село вече няма. В село Новаковци за наша радост имаше коза, която те се опитаха да доят. Голяма атракция беше в две от селата децата да се возят на каручки“, разказа пред „Хоризонт“ Габриела Йосифова, един от организаторите на инициативата.

По-малките деца се включват в дневни лагери на село, а по-големите младежи нощуват по няколко дни в къщи за гости.

Заниманията в "Приеми ме на село" се организират в работилници по кулинарно наследство, фолклорни традиции и занаяти.

„За втора поредна година правим този експеримент. Нарекохме я „академия“, за да се различава от другата форма на „Приеми ме на село“, в която младежите живеят при баба и дядо на село, помагат им с труда, включват се изцяло в ежедневието на семейството, при което живеят. Тук нещата в Академията са малко по-различни – те ще бъдат настанени в къща за гости и програмата ще бъде изцяло насочена да им покажем колкото се може повече от характерните за нашия регион бит, традиции, занаяти“, поясни Габриела Йосифова в предаването "Рано в неделя".

През септември децата ще се включат и в ден за селски труд. Младежите ще си изработят въдици, ще ги водят на риболов. Ще посетят Етнографския музей на открито Етъра.

В мотивите си за участие в инициативата „Приеми ме на село“ младежите посочват, че го правят, защото нямат досег със селата. Други от години се занимават с фолклор и за тях ще бъде интересно да се запознаят с местния фолклор.  

Още за инициативата за опознаване на живот на село - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна