Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов защити назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия

И ангажиментът за 10% увеличение на доходите и за следващата година ще бъде изпълнен, каза премиерът

| обновено на 26.08.19 в 14:48
Бойко Борисов
Снимка: Ани Петрова

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента към управлението, както и обвиненията за назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

"Предишният ден сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен за смяната на Дяков, писмо за съгласуване. Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е. И аз затова коментирах тази смяна. Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам за консул, които вие не можете да изброите никъде консулите в Европа, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция  двеста милиона са тук".

Премиерът коментира темата, след като участва в откриването на нови производствени мощности на завод на международна компания в Костинброд. При представянето на инвестицията за 40 милиона лева присъстваха посланиците на Гърция и на САЩ в България, които отбелязаха добрия инвестиционен климат в страната ни. Тази позиция на дипломатите, според Борисов, е отговор на всички критики към управлението: 

"Понеже вчера беше казано за моето управление, поне на това управление само до средата на тази година е рекорден износ от България за Западна Европа, близо 28 милиарда лева, работеща икономика. Пошегувах се с гръцкия посланик, че нашите Ф-16, блок 70, са по хубави от гръцките, те са блок 50. Въпреки всичките плащания, благодарение на мощната икономика, която в момента работи, резервът ни е пълен. И това, което сме поели ангажимент за 10 процента увеличение на доходите и за следващата година, ще бъде изпълнено".

Миналата сряда правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август. По закон освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет. От президентството заявиха пред БНР, че Дяков се оттегля по свое желание и с лични мотиви.

По-късно президентът Румен Радев заяви, че ген. Дяков е внесъл молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на нов ръководител на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев припомни в събота, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя: 

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава пред журналисти на връх Шипка, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!