Eмисия новини
от 02.00 часа

Дахер Дахер: В Идлиб и Северно Алепо тече тюркизация

Провинция Идлиб, Западна Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сирия правителствените части обявиха, че контролират почти цялата територия на страната. Анализаторът Дахер Дахер, заместник-председател на сирийската асоциация в България, коментира пред БНР, че победата на Башар Асад не е окончателна, тъй като огромни територии и големи градове в провинция Идлиб все още са под контрола на джихадистки групировки, а християните в областта са изгонени.

„Турция се опитва демографски да промени целия район, за да си включи само групировки, които са лесно контролируеми от тях и в даден момент да си присвои и тази територия, която не е малка - това е една от най-плодородните земи в цяла Сирия… В целия Идлиб и Северно Алепо валутата е турски лири. В административните сгради висят турски знамена, плакати на Ердоган … Там тече тюркизация. Освен това Турция не може да обясни как тя има 13 бази, те ги наричат контролни пунктове, но са на практика бази, на територии, които официално са управлявани от „Ал Кайда“ и те въобще не са нападани, а напротив - имат взаимоотношения“.

САЩ са опитали да направят марионетна кюрдска държава в Сирия и Ирак - преходен модел, който да наложат в Иран, обясни Дахер. Това обаче е изисквало съгласие от Анкара за нещо, което е в противоречие с националните интереси на Турция, обясни той в предаването „12+4“ по „Хоризонт“:

„Това на практика представляваше заплаха за турските национални интереси и те реагираха изключително остро. В същото време САЩ не искаха да губят традиционен съюзник в лицето на Турция, затова започнаха да шикалкавят, да бавят, а турците започнаха да натискат и в момента де факто те разрешиха на Турция да влезе и да направи контролни пунктове. От наша, сирийска страна, това е много лошо, защото ние знаем, че американците не са там вечно - те са там зареди интереси и когато свършат тези интереси, ще се изнесат. Само че не е така седи въпросът с Турция… Въпросът е, че в момента Ердоган се опитва да седне на два стола, да слаломира между Русия и Съединените щати. За съжаление му се получава…“.

Турция е втората по големина армия в НАТО и малко страни биха решили да я спечелят като противник, коментира Дахер.

„Всички сирийци се надяваме джихадистите (в Сирия б.р.) да бъдат изчистени, махнати, само че Европа има право да се притеснява, защото къде ще отидат тези джихадисти?! Голяма част от тези джихадисти са родени в Европа – Франция, Белгия, Германия“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Още от