Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обеща скоро турски войски да влязат в планираната зона за сигурност в Сирия

Реджеп Ердоган държи реч по повод 948-ата годишнина от победата на селджуките над визанийците край град Малазгирт.
Снимка: Ройтерс

Много скоро турските сухопътни сили ще влязат в района на планираната зона за сигурност в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч по повод 948-ата годишнина от историческата победа на селджуките над визанийците край град Малазгирт.

Турският лидер допълни, че се надява абсолютно никой да не тества турската решителност да прочисти района от „терористи“.

Ердоган отново предупреди, че Турция е напълно готова да приложи собствените си планове на изток от р. Ефрат, ако по дипломатически път не постигне желаното.

Анкара настоява зоната за сигурност да бъде с ширина 30-40 км и да се простира в продължение на 470 км по цялата турско-сирийска граница на изток от р. Ефрат до Ирак.

Американското предложение е за по-тясна зона, която да бъде разделена на три подучастъка зона с 5 км дълбочина, патрулирана съвместно, зона от 9 км, патрулирана само от американски части и допълнителни 4 км буферна зона с дължината около 100 км.

В речта си пред няколко хиляди души в Малазгирт Ердоган припомни победите в турската история и заяви емоционално: „Нашата цивилизация е цивилизацията на завладяването, но не само на земи, а и на душите и умовете на хората“.

Докато президентът Реджеп Ердоган произнасяше речта си в присъствието на почти целия турски кабинет, строени зад лидера на страната бяха гвардейци и млади мъже, облечени в селджукски и османски униформи.

Ситуацията в Сирия ще бъде и една от ключовите теми на разговорите на Реджеп Ердоган утре в руската столица.

Според Турция настъплението на сирийската армия срещу бунтовническия анклав Идлиб е в нарушение на постигнатото споразумение от септември 2018 г. за превръщане на района в зона за сигурност. Съгласно споразумението там бяха създадени руски и турски военни постове. Турция се опасява от бежанска вълна към границите си, тъй като в района в момента се намират около 3 млн. души.

По време на среща с френския президент Еманюел Макрон руският му колега Владимир Путин заяви, че 90% от града са контролирани от джихадисти, докато миналата година 50 на сто от областта са били под техен контрол.

Според Москва това е резултат от неизпълнението от страна на Анкара на ангажиментите ѝ според меморандума от Сочи да се справи с радикалните бойци в района.

Русия твърди, че турската страна е била предварително предупредена за руските и сирийски въздушни удари в провинцията.

Два от турските военни постове – №8 и 9, са почти изцяло обградени от части, подчинени на Дамаск. Турция обаче категорично отхвърля възможността да премести военните си постове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна