Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският кораб с робота Фьодор се скачи с МКС

Тестове на човекоподобният робот Фьодор.
Снимка: БГНЕС

Космическият кораб с първия руски човекоподобен робот на борда успешно се скачи днес с Международната космическа станция (МКС) след неуспешен опит през уикенда, предаде АФП.

Роботът Фьодор (FEDOR -  Final Experimental Demonstration Object Research), копира движенията на човек, което му позволява да изпълнява задачи с дистанционно управление.

„Контактът е потвърден, скачването потвърдено“, обяви коментатор на НАСА, след като Центърът за управление на полетите в района на Москва обяви, че Союз МС-14 е успял да се скачи с МКС. Коментаторът посочи, че корабът е подходил „безгрешно“ към космическата станция.

„Вторият път бе очарователно… екипажът се увеличи до седмина“, добави той, визирайки 6-има, които вече бяха на борда на МКС.

Скачването бе извършено успешно няколко минути преди планираното време. По план то трябваше да стане в 06:12 ч., но бе завършено в 06:08 ч.

Корабът Союз МС-14 бе изстрелян в четвъртък от космодрума в Байконур, Казахстан, като се планира да остане на МКС до 7 септември, като се учи да помага на екипажа.

В събота той не успя да се скачи със станцията, което увеличи съмненията за бъдещето на руската космическа програма след серия проблеми.

Миналия октомври ракета, извеждаща в Космоса американец и руснак, трябваше да направи аварийно кацане след излитането – първият провал в историята на пилотираните руски полети.

След неуспеха през уикенда от руския Център за управление на полетите казаха на екипажа на МКС, че изглежда проблем на станцията е попречил за автоматичното скачване, а не на кораба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна