Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Путин обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в Сирия

| обновено на 27.08.19 в 19:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Бъдещето на Сирия беше водеща тема на разговорите днес в Москва между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган.

Стопанинът на Кремъл изрази подкрепа за турското искане за създаване на зона за сигурност в Сирия и анонсира, че двете страни могат да работят съвместно по производството на бойните самолети Су-35 и Су-57.

Руският президент обяви, че Анкара и Москва ще предприемат съвместни действия в Сирия:

„Допълнителни и съвместни мерки за неутрализирането на терористичните групировки в Идлиб и нормализирането на обстановката както в тази зона, така и в цяла Сирия. Изхождаме от принципите за запазване на териториалната цялост и независимост на страната. Не трябва да допуснем разделянето на страната на зони на влияние“.

От своя страна турският президент Реджеп Ердоган акцентира върху бежанската вълна, която може да предизвикат военни действия в северната част на арабската страна. Той подчерта, че там 3,5 млн. души са изправени пред хуманитарна криза:

„В Идлиб в резултат от атаките на режима от месец май насам загинаха над 500 невинни цивилни, 1200 бяха ранени. Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си“.

Строителството на газопровода „Турски поток“ се движи по график и до края на годината турските потребители ще започнат да получават доставки по него, а по втората тръба на газопровода ще се осъществява износ на синьо гориво за Европа, заяви Владимир Путин.

Междувременно в Анкара пристигна руски транспортен самолет, превозващ първите части за втората батарея руски ракети С-400 за Турция. Турското министерство на отбраната заяви, че втората партида доставки ще продължи около месец. Третата партида доставки ще съдържа около 120 ракети от различни типове и ще бъде превозена по море.

Руски официални лица съобщиха, че обучението на турските военнослужещи за работа с комплексите ще започне през септември и ще завърши на 2 януари 2020 г. Очаква се всички батареи да бъдат готови за ползване до април 2020 г.

По-рано през деня двамата лидери откриха авиационно-космическо изложение МАКС-2019 г. в град Жуковский край Москва. Двамата лидери заедно разгледаха руския боен самолет от пето поколение, строен по стелт-технология, Су-57. Турция заяви, че ако бъде отстранена от програмата за закупуване на американския самолет от последно поколение Ф-35, тя ще потърси други източници, за да удовлетвори военните си нужди, докато не започне производство на собствени бойни самолети.

Освен Су-57, двамата лидери разгледаха и хеликоптерите Ка-62 и Ми-38, самолетът-амфибия Бе-200 и пътническия самолет МС-21-300. Въоръжените сили на Турция използват други съвременни модификации на атакуващите хеликоптери „Камов“, особено в борбата си срещу ПКК.

По време на съвместната пресконференция при откриването турският президент заяви, че се очаква тази година броят на руските туристи в Турция да постави нов рекорд, надвишавайки 6 млн. души.

Ердоган подробно изтъкна постиженията на турската авиационна индустрия в последните години пред домакините си.

Основен акцент в разговорите бе бъде ситуацията в северната сирийска област Идлиб. Турция се опасява, че офанзивата на сирийската армия в последния останал бастион на въоръжените бунтовници може да предизвика бежанска вълна към страната. Кремъл настоява за прекратяване на атаките на бунтовниците от тази зона. 

Радикалните групи са изключени от примирието, заяви руският външен министър Сергей Лавров вчера и допълни:

"В Идлиб сирийските въоръжени сили, с наша поддръжка, не нарушават никакви договорености. Договореностите от миналия септември предвиждаха създаване на зона за деескалация и прекратяване на бойните действия от страна на незаконните въоръжени формирования. Но никой не е освобождавал терористите от решенията, взети в Съвета за сигурност на ООН по отношение на тях – тях режимът на прекратяване на огъня изначално не ги обхващаше. Те не просто не се успокоиха, а увеличиха своите провокационни прояви отвътре в идлибската зона. В началото на година отново говорихме с турските колеги за създаване на демилитаризирана полоса вътре в зоната. Никой никога не се е договарял, че срещу терористите, водещи огън, няма да се нанасят ответни удари"

Програмата на посещението включи и среща на двете делегации. Реджеп Ердоган е придружаван от турските министри на външните работи Мевлют Чавушоглу, на отбраната Хулуси Акар, на финансите Берат Албайрак, на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

„Турция е наш много близък партньор, съюзник“, заяви в навечерието на визитата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че двете страни са свързани от „много развити многовекторни търговско-икономически отношения, които се отличават с близост даже в такива чувствителни области като военно-техническото сътрудничество. Реализират се големи проекти като „Турски поток“.

В петък, 23 август, по инициатива на Анкара се състоя телефонен разговор между двамата президенти. Турският лидер е заявил, че настъплението на сирийската армия в област Идлиб „открива пътя към хуманитарна катастрофа“. Прессъобщението от Кремъл акцентираше, че двамата лидери са се договорили да активизират съвместните усилия за премахване на терористичната заплаха от района и изпълняване на споразумението от Сочи от 17 септември 2018 г. по въпроса.

Съгласно меморандума Русия и Турция се договориха за създаване на зона за деескалация в района, като 12 турски военни поста по вътрешния периметър на областта и 12 руски военни поста по външните ѝ граници трябваше да гарантират прекратяването на огъня. Примирието обаче често беше нарушавано от всички страни. В отговор на обстрел от страна на джихадистки групи частите, командвани от Дамаск, започнаха настъпление в района и обкръжиха стратегическия град Хан Шейхун. На 19 август турска бойна колона е пресякла турско-сирийската граница и се е насочила към града, след което е била обстреляна от сирийската авиация. Обстрелът не причини жертви сред турските войници, но предизвика остра реакция на Анкара.

Областите Идлиб и Хама са единствените по-големи райони в Сирия, в които все още действат радикални бунтовнически групировки.

Очаква се днес турският президент да информира руския си колега и за преговорите с Вашингтон за създаване на зона за сигурност на изток от р. Ефрат. „В тесни контакти с Русия сме по този въпрос“, заяви Ердоган вчера на историческо честване край град Малазгирт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна