Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъзелът Амазония и какво се крие зад кадрите от пожарите

Сънародникът ни от Бразилия Илко Минев: Амазония гори всяка година през сухия сезон

Засиленият международен интерес е провокиран от икономически интереси и вътрешнополитически игри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тазгодишните данни за пожарите в Бразилия не са рекордни за страната. Преди 2010 година е имало горещи сезони с още по-опустошителни последици, коментира пред "Хоризонт" Илко Минев, бразилски писател от българо-еврейски произход, който повече от 40 години живее в Манаус, Бразилия. В продължение на 30 години - до 2011 година Илко Минев е почетен консул на Холандия в щата Амазонас. Като уважаван общественик и бизнесмен през 2012 година той получава званието "Почетен гражданин на Манаус".

В предаването "Преди всички" Илко Минев анализира пожарите в Амазония и дава своя прочит на събитията. 

"Това е един много сериозен проблем за Бразилия и за всички нас, които живеем по Амазонка, но такива запалвания на горите - това става всяка година в сухия сезон, който започва през юли и свършва през октомври. Истината е, че тази година се увеличиха доста тези огнища и в момента има някъде 26 хиляди източници на топлина, което е сигнал, че има огън. Това е един естествен, доста примитивен начин на някои хора да приготвят земя или за пасища или за някаква земеделска активност. Една част от тези активности са легални, но в сегашния случай има голяма част, които не са легални. В момента се взимат мерки, включително военните влизат в този процес, за дасе контролира това."

Намесени са икономически и търговски интереси 

Илко Минев прогнозира, че до 20-тина дена ситуацията ще бъде овладяна. Той вижда едно от обясненията за засиления интерес на международно ниво към тазгодишните пожари във вътрешнополитически план, свързан с опонентите на сегашния държавен глава. Друго обяснение според писателя са икономически интереси отвън. 66% от бразилските гори са запазени, посочи той, като допълни, че в неговия щат - Амазонас, 97 на сто от горите са запазени.

"Но има някои специфични места, които са близко до пояса, където се сади много соя и жито. Там има един натиск, наистина, за да се "отварят" нови територии за засаждане. От 2014 година насам всяка година тези площи се увеличават и се гори малко повече, но това е много по-малко, отколкото се гореше преди 2010 година. Виждам, че това цял свят го говори като един огромен проблем. Не е толкова голям проблем, но е сериазен проблем", изтъкна Илко Минев пред БНР. 

В Бразилия има много гори и малко лесовъди

Писателят уточни, че най-големите огнища на пожари са се появили в район, който по площ е колкото половин България, а за който отговарят едва... трима лесовъди. 

Бразилия има огромна джунгла, а има по-малко лесовъди, отколкото Финландия и това е проблем, който не е само на сегашното правителство, подчерта Илко Минев. 

"Той идва от предишни правителства и продължава със сегашното правителство. Не го извинявам сегашното, но е много странно, че отведнъж стана един огромен проблем, а досега не беше. В Боливия има същият проблем, голям. Никой не говори за Боливия, а Боливия също е част от Амазонас."

Илко Минев добави, че Франция и Ирландия например имат свои сериозни търговски мотиви, свързани със споразумението "МЕРКОСУР" със страните от Южна Америка и използват актуалната ситуация, за да оказват натиск. "Не е чисто един проблем на човечеството. Има и търговски интереси по средата на това."

Снимките, които показват медиите за размера на пожарите в Амазония са стари, от 90-те години на миналия век, каза още Минев. "И това ми говори, че липсва сериозност в третирането на тоя проблем. Фотографът на тези, които са публикувани, умря през 2003 година."

НПО секторът в Бразилия има мотиви да преекспонира ситуацията

Бразилският президент, заявявайки волята си да ограничи финансирането нанеправителствени организации, също се изправя срещу повечето от тях, разказа още Минев. "По Амазонка има 200 и няколко от тях. От тия 200 и няколко може би има 20, които наситина вършат работа и 180, които харчат пари и т.н., обаче резултат от работата им няма. Представете си, че тези неправителствени организации също имат интерес да се покаже на света, че видиш ли сега, този нов президент отряза нашите пари и той е виновен за това."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени