Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будимир Куйович е бил задържан вчера на АМ "Тракия" с фалшива шофьорска книжка

Будимир Куйович поиска да излезе предсрочно от затвора през 2018 година.
Снимка: БГНЕС

Изтърпяващият 16-годишна присъда за наркотрафик Будимир Куйович е бил задържан вчера на автомагистрала "Тракия" с фалшива шофьорска книжка. След няколкочасов престой в столично полицейско управление той е отведен в Централния софийски затвор.

Куйович е бил в разрешена от затворническите власти отпуска. Спрян е, защото е шофирал с превишена скорост. Представил е на контролните органи португалско свидетелство за правоуправление, което усъмнило пътните полицаи. Заради ползването на неистински документ черногорецът е заплашен от ново дело и присъда до 8 години затвор.

Около ареста на Куйович в края на 2007 година се развихри огромен политически скандал, допринесъл по-късно за оставката на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Беше създадена и специална парламентарна комисия, която да провери имало ли е ВИП-чадър над черногореца. Заключението беше, че не е имало.

Присъдата му от 16 години затвор влезе в сила през 2010 година, а осем години по-късно той поиска предсрочно условно освобождаване. Получи отказ, но според правилата - беше преместен в затворническото общежитие в Казичене. Именно неговата управа го е пуснала в отпуска за добро поведение. Сега обаче Куйович ще чака новата си присъда в Централния софийски затвор.

При задържането си преди 12 години, Куйович обяви, че е давал пари на тогавашното ръководство на МВР. Създадена беше специална парламентарна комисия, която не потвърди думите му. Случаят съвпадна с поредица от скандали във ведомството, приключили с няколко оставки, включително и с тази на вътрешния министър в кабинета "Станишев" Румен Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна